Ram za sliku od morskih školjkica

Ove godine smo iz Crne Gore doneli "simbolični ulov" u vidu ježića i pužića i školjkica. Da bi trenuci provedeni na primorju ostali upamćeni, napravila sam morski ram sa fotografijama. Iskoristila sam stari drveni ram na kojem sam zalepila školjkice i ježiće. Iako lepljenje školjkica nije zanimljiv posao, na kraju dobijate simboličnu uspomenu sa letovanja.







Kako očistiti školjke

Ako se desi da školjke imaju neprijatan miris ili zelenkastu boju potrebno je da ih temeljno očistite. Kada se vratite sa letovanja stavite školjke u staru šerpu sa vodom i jednom čašom izbeljivača (ACE ima prijatan miris). Količina vode i izbeljivača treba da prekrije školjke da bi se sve ravnomerno očistile. Ostavite da se kuvaju na vatri oko 15 do 20 minuta. Na taj način odstraniće se organski deo i neprijatan miris. Šerpu sa školjkama sklonite sa vatre i stavite pod mlaz hladne vode nekoliko minuta. Nakon toga, u šerpu sa vodom stavite malo sirćeta i ostavite da stoji 15 minuta. Konačno, školjke možete izvaditi i staviti da se suše.

Ne preporučujem da se u vodu stavljaju sve školjke. Po mirisu i boji možete utvrditi koje su potrebne da se prokuvaju. Tamne školjke držite kraće u kipućoj vodi, jer se može desiti da pobele od izbeljivača. Ako se desi da pojedine šoljke pobele možete ih premazati nekom masnom kremom, bebi uljem ili nekim providnim lakom.


Školjke pronadjene u toku jenog dana. Potrebno ih je temeljno očistiti da bi izgubile zelenkastu boju i miris.


Ne uzimajte iz vode morske zvezde, korale, školjke koje u sebi imaju puževe ili račiće. Na taj način uništavate njihov život. Kada izvadite školjkicu proverite da li je šupljina školjke prazna. Ako naidjete na  školjkicu u kojoj se nalazi račić ili puž vratite je u vodu.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...